Komkommertijd? Tel je uren totdat deze voorbij is!

Ben je ondernemer?
Om voor de inkomstenbelasting als ondernemer gezien te worden, moet er aan een aantal voorwaarden voldaan worden. Zoals het urencriterium van 1225 gewerkte uren op jaarbasis.

Bewijzen
De gewerkte uren moeten aangetoond worden door middel van een urenregistratie. Zodat de belastingdienst kan controleren of de geregistreerde uren gerelateerd zijn aan de onderneming.

Levert dat registreren wat op?
Jazeker, want dan kom je voor de ondernemersaftrek in aanmerking. Wat kan oplopen tot duizenden euro’s voordeel per jaar! De ondernemersaftrek is een aftrekpost op de winst en bestaat uit:

  • Zelfstandigenaftrek
  • Startersaftrek
  • Startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid
  • Meewerkaftrek
  • Stakingsaftrek

Starters, kleine ondernemers en ZZP’ers
Voor deze groep kan het een uitdaging zijn om 1225 uren per jaar te verantwoorden. Een vakantieperiode drukt immers al flink op het aantal uren. Een starter heeft misschien nog niet veel declarabele uren.

Tips!
Niet alleen de declarabele uren, maar ook de ondersteunende taken mogen worden meegerekend. Denk aan administratie, offertes opstellen of het maken van een zakelijke website.

Structuur in registratie
Het is verstandig om de urenverantwoording dagelijks, of in ieder geval wekelijks bij te werken. Achteraf registreren van de gewerkte uren is haast ondoenlijk. Is het komkommertijd? Dan kunt u deze tijd gebruiken om een inhaalslag op uw registratie te maken.

Een gewaarschuwde ondernemer telt voor twee
Registreer correct en volledig! De Belastingdienst controleert op onjuistheden en bij een ‘rammelende’ verantwoording kan de aanspraak op de ondernemersaftrek verspeeld worden!

Buitensporig veel uren boekhouding of inkoop bij een bijvoorbeeld zzp’er zijn natuurlijk verdacht.

Meer informatie vind je op de site van de Belastingdienst

Geen reactie's

Geef een reactie