DWEILEN MET DE KRAAN OPEN IS NIET MEER VAN DEZE TIJD

Omslagfoto blog

08 Jul DWEILEN MET DE KRAAN OPEN IS NIET MEER VAN DEZE TIJD

  Ben jij je er bewust van hoeveel schoon drinkwater jij verbruikt iedere dag?  

'Water-spits, water-stress, water-rantsoenering en droogte'.
De media staat bol van dit soort termen. 

Gemiddeld verbruiken we in ons kikkerlandje ongeveer 119 liter per persoon per dag. Dat is ruim 70 liter minder dan 50 jaar geleden. Met dank aan de technische verbeteringen van huishoudelijke apparaten als wasmachines en vaatwassers. Bij warme dagen kan het verbruik per persoon wel oplopen tot 150 liter per dag!

Besparen én bewustwording?

Voor velen onder ons is iedere euro die je kunt besparen meegenomen. Maar omdat water niet duur is in ons land, is er niet voor iedereen een noodzaak om wat zuiniger om te gaan met water. Maar wat dacht je van het milieu, de landbouw of de veeteelt?

image

Lees onderstaande tips van Vitens om water (en geld) te besparen.

1. Douche een minuutje korter

We snappen het: een lekkere verfrissende douche is juist bij warm weer een verademing. Maar gemiddeld staan we ruim 8 minuten onder de douche en verbruiken we 70 liter drinkwater. Dat kan (veel) korter! Elke minuut minder scheelt bijna 2.200 liter per jaar.

2. Sproei slim

Als je midden op de dag gaat sproeien, dan verdampt bijna al het water meteen weer. De beste tijd om te sproeien is daarom heel vroeg in de ochtend (voor 7 uur) of ’s avonds (na 22uur), zodat het water de tijd heeft om in te trekken. Een beetje droogte is trouwens helemaal niet zo verkeerd voor veel planten. Zo stimuleer je namelijk wortelgroei.

3. Vermijd het waterspitsuur

Tussen 7.00 en 9.00 uur en tussen 18.00 en 22.00 uur is het op warme dagen waterspitsuur. Omdat er dan veel water tegelijk wordt gevraagd, kan de waterdruk wegvallen. Douche daarom kort en stel minder belangrijke zaken uit, zoals autowassen, sproeien en het gebruik van de wasmachine en vaatwasser.

4. Laat het water niet weglopen

Vul je een badje in de tuin (of de badkuip) met kraanwater? Laat het daarna dan niet zomaar weglopen. Je kunt dat water namelijk heel makkelijk hergebruiken om je planten in de tuin mee water te geven. Dat geldt ook voor water uit de condensdroger.

5. Gebruik ook in de zomer een regenton

Regenwater is gratis en perfect om planten water te geven of de auto schoon te maken. En wist je dat je er ook je ramen mee kunt lappen? In de zomer regent het minder vaak, maar kunnen er wel hevige regenbuien vallen, die je regenton weer kunnen aanvullen. Maak het jezelf dus makkelijk en schaf een regenton aan.

6. Gebruik de spoelonderbreker op het toilet

Een derde van de Nederlanders gebruikt nooit de spoelonderbreker van het toilet. Zonde, want daarmee bespaar je de helft.

7. Draai de kraan dicht tijdens het tandenpoetsen

Wanneer je twee minuten je tanden poetst met de kraan open, spoel je meer dan 2 liter water door de gootsteen.

8. Vervang lekkende en druppelende kranen

Een lekkende kraan kost soms wel duizenden liters per jaar. Flinke waterverspilling dus! Je kunt veel water besparen door oude kranen te vervangen. En ben je dan toch bezig? Kies voor een mengkraan met een energie- en waterbesparende functie.

9. Gebruik een waterbesparende douchekop

Water én geld besparen? Kies dan voor een waterbesparende douchekop. Die bespaart tot wel 50% water en energie.

10. Kies voor de wasstraat

Blij met een stralende auto? Thuis kost een wasbeurt gemiddeld 75 liter water. In een waterbesparende wasstraat is dat maar 15 liter. Bovendien vangen ze daar vaak de restjes wasmiddel, olie en viezigheid op, zodat die niet in het milieu belanden.

Heb je vragen of kan ik je op een andere manier helpen?

| info@e-clipsadministratie.nl |
06-11 070 376 |
e-clipsadministratie.nl |

Deel deze blog