-G- VAN GIERIG OF GUL

20 Apr 2022 -G- VAN GIERIG OF GUL

GIERIGAARD OF GULLE GEVER?     

Wie heb je liever om je heen? Iemand die gierig is en nooit iets weg geeft? Of een gul iemand die vrijgevig is?

Gierig
Het woord ‘gierig’ heeft een negatieve lading. Iedereen kent wel iemand die -als deze aan de beurt is om een rondje te geven- ineens een stuk verderop een bekende ziet en er als een haas vandoor gaat. Voor een keer is dat niet erg. Als dat vaak gebeurd, begint er toch iets te knagen. Het is een doordachte actie, waarmee iemand misbruikt van je maakt en dat voelt niet fijn. Je bent op je hoede.

Als je gierig bent, kun je je eens afvragen hoe dat zo gekomen is? Zuinig met je geld om gaan is verstandig. Je kan een euro tenslotte maar één keer uitgeven. Maar als je hier in doorschiet en het ten koste gaat van je sociale leven, kun je je een andere vraag stellen: is het je dat waard?

Gul
Een gul iemand is daarentegen vrijgevig. Hij geeft misschien wel méér weg dan hij zich kan permitteren. Je hart laten spreken is prachtig natuurlijk, maar je moet ook niet vergeten om je verstand te gebruiken. Onbezonnenheid kan je in financiële problemen brengen. Daarbij kan het zijn dat de mensen om je heen je gulheid als vanzelfsprekend zijn gaan zien.

Een life-event als je baan verliezen of scheiden kunnen je dwingen om minder geld uit te geven. Je moet nu wel doordachte keuzes maken. Het is prima om niet altijd als eerste een rondje te geven voordat anderen überhaupt een kans krijgen. Ook al voelt dat misschien niet zo.

Gulheid omvat niet alleen geld. Je tijd doneren is één van de genereuste dingen die je kan doen.

  • Schulden nadat je meer hebt uitgegeven dan er inkomt noemen we ‘Overbestedingsschulden’: https://ap.lc/w0eZN

Meten is weten
Als je weet hoeveel geld je nodig hebt om van te leven, maakt dit je keuzes stukken eenvoudiger. Zowel met bezuinigen als met spenderen. Maak een maand- en jaarbudgetplan! Dan weet je precies waar je aan toe bent.

Moeite met het opstellen van een plan? Ik help je graag.

Heb je vragen of kan ik je op een andere manier helpen?

| info@e-clipsadministratie.nl |
06-11 070 376 |
e-clipsadministratie.nl |

Deel deze blog