TIPS: VERMOEIDE OGEN

Omslagfoto blog

07 May 2020 TIPS: VERMOEIDE OGEN

TIPS: VERMOEIDE OGEN

Met het thuiswerken zitten velen lang achter de pc of laptop. Dat betekent veel schermtijd en veel zitten. En vaak is de werkplek niet echt ergonomisch ingericht. Diverse lichamelijke klachten komen om de hoek kijken. Omdat ik de hele dag zo’n beetje achter de computer zit, krijg ik vaker de vraag: hoe doe jij dat toch? Hoe houd je het vol?

Daarom wil ik als ‘ervaringsdeskundige’ een paar tips met jullie delen. Vandaag een paar tips tegen vermoeide ogen die voor mij goed werken:

1. Lichtinval: Zorg dat het licht niet op je scherm of in je ogen schijnt. Ongemerkt knijp je met je ogen. Goed voor een fikse hoofdpijn. Zeker in ‘huis’ kan het licht nogal eens weerkaatsen via een vitrinekast of spiegel. Een lichtkoepel kan ook zorgen voor té veel licht. Pas de positie van je scherm aan, doe een gordijn dicht of dek iets af met een doek. Ziet toch niemand.

2. Schermlicht: Deze kan te wit, te blauw en te fel zijn. Dim dan het licht of zet de blauwlichtfilter aan. In Windows 10 heet deze ‘Nachtlamp’. Het licht is dan veel rustiger voor je ogen. Een echte aanrader! (Je hebt ook blauwlicht filter monitoren en apps.)

3. Computerbril: Deze kun je kopen met en zonder sterkte. Het is even wennen, want je ziet buiten een bepaalde afstand ietwat waziger. Maar tijdens het werken achter de pc geeft het de ogen rust.

4. Oogdruppels: Bij droge ogen, of zelfs gesprongen adertjes, ervaar ik deze druppels een soort verfrissing. Je kunt druppels voor vermoeide ogen of ‘kunsttranen gebruiken, maar er zijn ook speciale oogdruppels tegen computerogen.

5. Focus afwisselen (mijn favoriet): Dit doe je door af en toe door je focus in de ‘verte’ te leggen. Op een schoorsteen, een boomtop en houd deze een seconde of 10 vast. En dan weer terug naar een punt dichtbij. Het werkt bij mij het beste als de focus in de ‘verte’ en ‘dichtbij’ en één lijn liggen. Dit voorkomt ‘wazig’ zien door continue ‘dichtbij’ te kijken en vermoeide ogen.

Heb je vragen of kan ik je op een andere manier helpen?

| info@e-clipsadministratie.nl |
06-11 070 376 |
e-clipsadministratie.nl |

Deel deze blog